Ny kokbok: Husman av Stefan Ekengren

17 okt 2016

Ny kokbok: Husman av Stefan Ekengren

På måndag, 19 september, kommer äntligen den efterlängtade kokboken Husman ut som Stefan Ekengrens stora skara fans väntat på.


Jag träffade Stefan på Årets Kock i våras för att prata om den efterlängtade kokboken. Stefan berättade att han jobbat med kokboken i mer än ett år och att den skulle heta Husman - en kokbok av världens äldsta kock. Nu är det september och vi är äntligen här!


Underrubriken, en kokbok av världens äldsta kock, är typiskt Stefans humor. Med tanke på den långa erfarenhet han har och den gedigna kunskap han besitter är det en bra analogi. Dessutom håller han ett otroligt högt tempo i vardagen så det finns nog många dagar han känner sig som världens äldsta, gissar jag.

Jag är ett jättestort fan och har haft möjlighet att äta Stefans fantastiska mat flera gånger. Vår bröllopsmiddag till exempel kom från hans kök på Görvälns slott :-) På bilden nedan ser ni Stefans underbara, vida berömda isterband.


Stefan är så otroligt bra på husman och har i boken samlat ett 60-tal favoriter.

Han är mästare i gaffelmosandets konst. I ett kapitel får du lära dig vad detta handlar om, essensen i svensk husmankost. Mycket viktigt.

Han är också väldigt rolig så det är halva nöjet att läsa texterna innan man kommer till spisen. Ja, sugen blir man verkligen.

Mina favoriter ur boken är till exempel Jansson, Fläskstek, Sotare, Gubbröra, Rimmad lax, Röding och Matjes. Laxpuddingen är en höjdare  "gasen i botten på motorvägen men ändå långsam cruising på en ensam landsväg, allt på en gång, både len och fin men med tryck i smaken", som Stefan beskriver den. Mycket typiskt ekengrenskt.

Stefan är köksmästare på restaurang Galleriet på Görvälns Slott (Järfälla, utanför Stockholm) som är en av mina favoritrestauranger (se bild nedan). Dessutom bloggar han nästan dagligen på Visitas sajt och är krönikör på matmagasinet Gourmet.

Stefans blogg är otroligt populär tack vare hans generösa personlighet. Han delar med sig av sin kunskap och sin matlagning. Vi får dela hans våndor i köket, alla försök innan rätterna sitter. Vi får också ta del av riktiga kocktips. Är du matintresserad så är det ett hett tips att följa honom.

Men först, spring och köp denna härliga kokbok som du kommer att ha mycket glädje av!

Förlag: Natur & Kultur

Görvälns Slott, Görvälnsvägen, Järfälla
08-120 00 200
Bordsbokning: table@gorvalnsslott.se

Recept

Filtrera