Hemgjorda chips

Ingredienser

Att göra sina egna chips är betydligt enklare än vad man kan tro. De blir betydligt godare än alla industriella chips och du vet precis vad du stoppar i dig när du gör dem själv. Kilopriset blir också betydligt mer humant, köpechips ligger på mellan 85-150 kronor/kg medan hemmagjorda slutar på mellan 11-25 kronor/kg.

Har du ingen fritös kan du även fritera i en kastrull, använd helst en tjockbottnad kastrull. Hetta... Läs mer

30 min Generell 4 port.

Gör så här

1

Sätt igång fritösen och ställ in den på 150 grader, jag använder rapsolja i min fritös.

2

Skiva potatisen så tunt som möjligt (gärna på mandolin) och lägg den i kallt vatten för att skölja bort stärkelsen. Byt gärna vattnet två-tre gånger. Häll av vattnet och lägg upp den skivade potatisen på en handduk eller hushållspapper och torka av den noga. Vatten i fritösen är inget att leka med.

3

Fritera din potatis i 10-12 minuter och vänd runt den då och då tills den fått fin gyllene färg och blivit krispig. Tag upp på hushållspapper och salta lätt. Du kan också ta på din favoritkrydda om du föredrar annan smak på chipsen än lättsaltade.

4

Förslag på kryddor
Lökpulver (grillchips), torkad dill, färsk timjan, grillkrydda, chilipeppar osv osv. Prova dig fram med dina favoritkryddor, torkade kryddor mortlar du först så fastnar de lättare på dina chips.

5

Tips
Du kan även göra chips av andra rotsaker såsom rödbetor, palsternacka, persiljerot, rotselleri, jordärtskocka osv.

Bilder

Recept

Filtrera