Karamelliserat ankbröst med schalottenlökscreme, sparris och rödvinssky

Ingredienser

Anka är en underskattad råvara i våra svenska hem trots att det både är lättlagat och riktigt gott. Här bjuder jag på ett härligt festligt recept där ankan får stå i rampljuset.

60 min Fågel 4 port.

Gör så här

1

Anka
Sätt ugnen på 150 grader.

Hetta upp en stekpanna och ta i smöret till ankan. Ta i sockret när smöret börjat smälta och låt sockret smälta till en ljus karamell. Skåra skinnet på ankbröstet i ett korsmönster och stek sedan brösten med skinnsidan nedåt tills de blir gyllenbruna. Salta undersidan och vänd brösten hastigt. Ta upp ur pannan och lägg på en plåt.

Sätt in ankan i ugnen på 150 grader. Ta ut när innertemperaturen är 56grader och låt vila i 10 minuter. 

2

Rödvinssås
Häll vin, vatten och fond i en kastrull och ta i kryddorna. Låt reducera (koka ner) till hälften och sila sedan bort kryddorna. 

Sätt tillbaka kastrullen på plattan.

Smaka av med salt. Red av med maizena utrörd i lite vatten så att den blir aningen tjockare, avsluta såsen med att vispa ner en klick smör för att blanka upp den.

3

Schalottenlökscreme
Smält smöret i en kastrull utan att det får färg. Ta i löken och låt den fräsa på medelhög värme tills den mjuknar, den ska inte få jättemycket färg. När löken mjuknat tar du i sockret och låter löken bli lätt brynt. Sedan mixar du löken med mixerstav till en slät creme. Smaka av med salt och vitvinsvinäger. 

4

Tillbehör
Använd en potatisskalare och hyvla 3-4 sparrisar på längden. Lägg sedan strimlorna i isvatten.

Dela resterande sparris i bitar och halvera sugarsnapsen. Hetta upp en kastrull med smör och fräs sparrisbitarna, rädisorna och sugarsnaps hastigt. Smaka av med salt.

5

Nu är det dags att servera. Skiva ankan diagonalt i lagom skivor och lägg upp med tillbehören som du värmer på lite innan servering.

Lägg en klick lökcreme i mitten på tallriken och några skivor ankbröst ovanpå. 
Fördela ut grönsakerna på tallrikarna och skeda över lite sås. Garnera på slutet med den isade sparrisen.

Bilder

Recept

Filtrera