Kokt torsk med äggsås

Ingredienser

En riktig klassiker i det svenska husmansarkivet som är fantastiskt lätt att laga och dessutom förvinnande gott. Det brukar gå hem hos såväl stora som små middagsgäster.

35 min Fisk 4 port.

Gör så här

1

Koka upp en kastrull med vatten som du saltar lätt.

2

Äggsås: Smält smöret i en kastrull och tag kastrullen från värmen. Vispa ner mjölet lite i taget tills blandningen tjocknar. Tillsätt lite mjölk och vispa ut det i smörblandningen så den blir slät och ta sedan i resten av mjölken och vispgrädden och låt koka upp försiktigt på svag värme under omrörning med jämna mellanrum.

När såsen börjat puttra försiktigt behöver den puttra i minst 10 minuter för att mjölsmaken ska försvinna, rör om då och då. Smaka upp såsen med salt/vitpeppar. Tärna äggen fint och hacka persiljan och ta i såsen. 

3

När äggsåsen är klar lägger du ner torsken i det kokande vattnet, sänker värmen och låter fisken sjuda 5-6 minuter tills den är nästintill genomkokt. Ta upp med hålslev och låt rinna av på papper. Servera med såsen, citron och kokt potatis eller potatismos. Garnera med dillvippor.

Bilder

Recept

Filtrera