Chokladkaka med Guinness

Ingredienser

En maffig, saftig och helt underbar chokladkaka med glasyr av vit choklad. Stout i smeten ger chokladsmaken extra djup. Kakan blir ännu godare efter en natt i kylen.

90 min Baka 10 port.

Gör så här

1

Kakan: Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en rund form (ca 23cm) med löstagbar botten. Smält smör i en kastrull och rör ner kakaopulver och Guinness. Ta kastrullen från plattan och ställ åt sidan.

2

Blanda mjöl, bakpulver och socker i en stor bunke. Gör ett hål i mitten och häll i smörblandningen tillsammans med ägg, gräddfil och vaniljextrakt. Blanda väl. Häll smeten i den smorda kakformen och grädda i mitten av ugnen i 1 timme eller tills kakan är genomgräddad. Känn med sticka.

3

Frosting: Smält chokladen i ett vattenbad. Låt svalna i 10 minuter. Vispa smör och färskost tills det blir fluffigt. Rör försiktigt ner den smälta chokladen och florsocker tills du har en len och bredbar smet. Låt tårtan svalna helt. Ställ eventuellt glasyren i kylen 10 min så att det är krämigare och lättare att breda ut.

Placera tårtan på ett tårtfat och bred ut glasyren. Vill man att kakan ska se ut som på bilden med kakfatet får man skära av kakan på ovansidan så att den blir plan. Min kaka (se andra bilden) höjde sig och jag bredde på glasyr runt om, även sidorna.

Bilder

Recept

Filtrera