I den här busenkla kalla såsen möts två glada smaker - srirachasås och citron. Fräsch till grönsaker, sallad, grillat, fisk, skaldjur och som dipp, ja god till det mesta.
För mig är såsen ofta huvudnummer. Jag började laga mat genom att lära mig göra goda såser... Läs mer
Om du väljer receptvarianten som bas till såsen börjar du med att vispa ihop en majonnäs som du blandar med yoghurt. Delarna majo och yoghurt är inte så noga. Ju mer majo desto mer aioli-känsla.
Om du väljer en bas med bara yoghurt mäter du upp mängden.
Blanda i srirachasås (eller annan typ av chilisås, hot sauce). Ta först mindre mängd och smaka av - öka efter hand. Det tar en stund för chilismaken att utvecklas så låt den stå en stund.
Riv/hacka/pressa vitlöksklyftan. Jag brukar finhacka för det blir mindre vitlökssaft och ger bättre smak, annars river jag. Vitlöken är inte den stora smaken i den här såsen. Ta inte i extra.
Gillar du inte vitlök så mycket, skala klyftan och tryck till den lätt och lägg i såsen över natten. Fiska upp den före servering. Man får fin vitlökssmak av bara det.
Tvätta citronen noga. Riv skalet om du vill (utan att få med det vita) men det är inte nödvändigt. Pressa saften och tillsätt den i omgångar. Smaka av - citroner är så olika i kvalitet och smak! Såsen får inte bli för syrlig.
Smaka av med lite salt.
Sätt såsen i kylen och låt den mogna, gärna över natten. Smaka av igen före servering. Den håller flera dagar i kylen men tänk på att livslängden minskar om du har majo i.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!