Idag slår jag ett slag för den otrendiga pastan risoni i en smakexplosion av asiatiska smaker. Lika god varm, ljummen som kall. Även perfekt på buffé eller att ta med på picknick.
Risoni är den lilla pastan som ser ut som ris. Pastan blev populär och trendig för en tio år sedan... Läs mer
Marinera kycklingen, gärna dagen före (annars några timmar).
Koka risonin enligt instruktionerna på förpackningen. Medan den kokar vispar du ihop vinäger och olja.
Låt risonin rinna av i ett durkslag och slå upp den i en stor skål. Slå vinägretten över medan pastan är varm. Blanda med något mjukt redskap i silikon så att inte pastan skadas. Smaka av med några droppar sesamolja, lite limesaft och salt.
Om salladen ska serveras nästa dag, låt pastan svalna och förvara den i kylen.
Gör sås enligt detta recept, gärna dagen före.
Stek eller grilla kycklingen. Låt vila och svalna en stund. Förvara kycklingen i kylen om du gör den dagen före.
Förbered broccolin (samma dag salladen ska serveras). Skölj och dela den i mindre buketter.
Skölj spenat och ruccola. Slunga bladen torra. Blanda dem i en skål och pressa lite limesaft över samt ett par droppar sesamolja. Blanda.
Sota broccolibuketterna i omgångar. De ska ha tuggmotstånd kvar så det tar bara minuter. Häll några droppar olja i en het stekpanna. Lägg i buketterna och pudra med vitlökspulver och salt. Låt buketterna få rejält med färg på lite över medelvärme utan att bränna dem.
Rör inte runt utan låt ligga tills de får fin mörk färg (ser nästan bränt ut) och vänd dem sedan.
Låt pastan, kycklingen och såsen bli rumstempererade om de stått över natten. Skiva kycklingen tunt. Skiva eller hacka chilifrukterna (ta eventuellt bort frön och väggar för mindre hetta). Blanda med pastan. Vänd ner kycklingskivor, sotade broccolibuketter och de gröna bladen.
Hacka koriander och jordnötter och servera dem i en skål bredvid. Skär limen i klyftor och lägg på ett fat. Även den kalla såsen serveras bredvid i en skål. Ställ gärna fram sesamolja och sriracha för de som vill ha påfyllning.
Alltså, gott så man gungar av stolen!
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!