Sallad med prickig jordgubbsdressing

Ingredienser

Sommarsallad när den är som bäst - krispigt grönt, len avokado, salt bacon, syrlig feta, söta jordgubbar, mandlar och knapriga krutonger!

Dra mig baklänges så gott det här blev! En sallad med gröna blad, avokado, bacon, fetaost, jordgubbar,... Läs mer

45 min Sallad 4 port.

Gör så här

1

Ansa och skölj jordgubbarna. Tärna ca 1,5 dl till dressingen. Ställ resten av litern åt sidan till salladen.

2

Blanda alla ingredienser utom vallmofröna till dressingen i en mixer. Mixa den till dressingkonstistens. Smaka av med salt och peppar. Blanda i vallmofrön.
Låt den vila en stund i kylen. Smaka av igen senare med eventuellt mer vinäger, honung eller Sriracha - beroende på om du vill ha den syrligare, sötare eller mer chilikick. Ät inte för mycket av den medan du testar, haha (gjorde jag)!

3

Gör krutonger. Sätt ugnen på 175C. Dra isär brödet i lagom, lite större bitar - sådär rustikt. Eller gör som du tycker blir fint - snygga tärningar, brödsmulor eller tunna skivor, whatevva! Man kan också ha rostat bröd till såklart. Eller bara färskt bröd vid sidan rakt upp och ner.
Lägg brödbitarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla lite olja över, salta lätt och vänd runt brödbitarna. Håll ett öga på dem. Vänd eventuellt bitarna efter en liten stund. Ta ut dem när de fått fin färg, är knapriga utan att vara stenhårda.

4

Rosta mandeln på medelvärme i torr stekpanna tills den får färg och doftar gott (passa noga).

5

Skiva rödlöken tunt (på en mandolin om du har).

6

Dela fetaosten i bitar.

7

Dela jordgubbarna i bitar (halva eller fjärdedelar beroende på storlek).

8

Knaperstek baconskivorna och dela dem i lagom munsbitar när det svalnat.

9

Tärna eller skiva avokadon sist eftersom den snabbt tappar sin färg.

10

Lägg upp alla ingredienser till salladen på ett stort fat eller i en stor skål, så som du tycker blir vackert och ser gott ut. Toppa med mandeln och krutongerna. Ringla lite dressing över precis vid servering för att det ser vackert ut. Häll upp resten av dressingen i en liten kanna och servera till salladen.

Bilder

Recept

Filtrera