Ärtsoppa med fläsk

Ingredienser

Finns inget godare än ärtsoppa med fläsk och ett glas ljummen eller kall punsch. Min favorit är Facile Punsch.

Jag vill ha ärtsoppa och inte gröt. Späd soppan med fläskspadet och vatten så att den blir lagom... Läs mer

150 min Soppa 4 port.

Gör så här

1

Dag 1: Skölj och lägg ärtorna i blöt över natten.

2

Skala en av morötterna och en av lökarna. Lägg fläsket, moroten, löken, pepparkornen, 1 tsk timjan och 2 lagerblad i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Låt koka i 45-60 minuter eller tills köttet faller isär när du petar på det med en gaffel. Sila av buljongen och spara den till att koka ärtorna i. Skär köttet i småbitar och förvara det kallt.

3

Dag 2: Lägg de avrunna ärtorna i en stor kastrull. Häll över buljongen från fläskkoket och tillsätt lite vatten om det behövs. Vätskan ska motsvara ca 2 liter. Gör i ordning en kryddpåse med 2 tsk timjan, 1 lagerblad och 2 tsk mejram och lägg den i soppan. Du kan också tillsätta kryddorna direkt.

4

Skala och lägg ner den andra moroten och de tre återstående lökarna. Låt sedan soppan koka i 60-90 minuter. Skumma och lyft bort skalen från ärtorna lite då och då med en visp. Ta upp moroten och löken när soppan har kokat klart (vill du ha med dem i soppan mosar du dem). Späd med vatten för att få lagom tjock konsistens och smaka av med salt och peppar.

5

Lägg i fläsket och låt soppan få ett uppkok före servering. Servera med senap och garnera med en kvist kryddgrönt, gärna timjan.

Bilder

Recept

Filtrera