Hamburgare

Ingredienser

Att stå ute i solen och grilla hamburgare med iskall öl i handen det är livet på en pinne för mig! 

Hämtat ur min bok "Morberg Grillar".

140 min Kött 4 port.

Gör så här

1

Börja med hamburgerbröden. Finfördela jästen i en bunke. Lös upp den i vattnet och tillsätt saltet och mjölet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 2–3 minuter (dubbla tiden för hand) eller tills den har satt sig. Degen ska vara kladdig. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.

2

Sätt ugnen på 250 grader.

3

Dela degen och forma den till lagom stora bullar (knåda inte!). Lägg bullarna på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 10–15 minuter.

4

Pensla med vatten och grädda sedan bröden i 5 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader (öppna ugnsluckan för att få ner värmen snabbt) och grädda bröden i ytterligare cirka 15 minuter. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

5

Hoppa över till att göra Coleslaw: blanda finstrimlad vitkål, riven morot, 1 finstrimlad rödlök, creme fraiche, vipsgrädde, fransk senap, strösocker och majonnäs i en skål. Rör om väl och krydda med salt och peppar.

6

Låt coleslawen stå i kylen en stund innan den ska ätas så att smakerna mognar.

7

Nu över till burgarna: lägg köttfärsen i en bunke och tillsätt salt och peppar. Blanda i worcestershiresåsen (eller konjaken) och arbeta ihop till en smidig färs.

8

Forma färsen till burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under grillningen.

9

Gnid in burgarna med lite olja strax innan du lägger dem på grillen. Grilla dem i 2–3 minuter på varje sida. De får gärna vara lite rosa inuti.

10

Lägg biffarna i hembakade hamburgerbröd och fyll dem med ost, tomater, skivad lök, saltgurka och sallad. Bred på senap och eventuellt ketchup. Servera med coleslaw.

Bilder

Recept

Filtrera