Att stå ute i solen och grilla hamburgare med iskall öl i handen det är livet på en pinne för mig!
Hämtat ur min bok "Morberg Grillar".
Börja med hamburgerbröden. Finfördela jästen i en bunke. Lös upp den i vattnet och tillsätt saltet och mjölet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 2–3 minuter (dubbla tiden för hand) eller tills den har satt sig. Degen ska vara kladdig. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela degen och forma den till lagom stora bullar (knåda inte!). Lägg bullarna på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 10–15 minuter.
Pensla med vatten och grädda sedan bröden i 5 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader (öppna ugnsluckan för att få ner värmen snabbt) och grädda bröden i ytterligare cirka 15 minuter. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
Hoppa över till att göra Coleslaw: blanda finstrimlad vitkål, riven morot, 1 finstrimlad rödlök, creme fraiche, vipsgrädde, fransk senap, strösocker och majonnäs i en skål. Rör om väl och krydda med salt och peppar.
Låt coleslawen stå i kylen en stund innan den ska ätas så att smakerna mognar.
Nu över till burgarna: lägg köttfärsen i en bunke och tillsätt salt och peppar. Blanda i worcestershiresåsen (eller konjaken) och arbeta ihop till en smidig färs.
Forma färsen till burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under grillningen.
Gnid in burgarna med lite olja strax innan du lägger dem på grillen. Grilla dem i 2–3 minuter på varje sida. De får gärna vara lite rosa inuti.
Lägg biffarna i hembakade hamburgerbröd och fyll dem med ost, tomater, skivad lök, saltgurka och sallad. Bred på senap och eventuellt ketchup. Servera med coleslaw.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!