Jag vill inte påstå att jag är världsmästare på klenäter, men jag har i alla fall ätit några i mina dar. Det är viktigt att de är drömspröda, de får inte vara saggiga och de ska ha en viss fräschör av citrus.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt smöret, saltet, konjaken, citronskalet och vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i 1 timme i kylen.
Kavla ut degen till en tunn rektangel på mjölat bakbord. Skär ut remsor, cirka 10 × 3 cm, med sporre eller vass kniv. Skär en skåra i mitten på varje remsa och trä den ena änden av remsan genom skåran och dra ut den på andra sidan.
Häll olja i en tjockbottnad kastrull och värm till 180 grader. Kontrollera att oljan är lagom varm genom att lägga i en bit deg. Om det bubblar och degbiten flyter upp är det dags att börja fritera.
Lägg i några klenäter åt gången i oljan och fritera dem guldbruna på vardera sida i 1–2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
Vänd klenäterna i socker blandat med kanel.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!