Klenäter

Ingredienser

Jag vill inte påstå att jag är världsmästare på klenäter, men jag har i alla fall ätit några i mina dar. Det är viktigt att de är drömspröda, de får inte vara saggiga och de ska ha en viss fräschör av citrus.

180 min Baka 25 port.

Gör så här

1

Smält smöret i en kastrull och låt svalna.

2

Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt smöret, saltet, konjaken, citronskalet och vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i 1 timme i kylen.

3

Kavla ut degen till en tunn rektangel på mjölat bakbord. Skär ut remsor, cirka 10 × 3 cm, med sporre eller vass kniv. Skär en skåra i mitten på varje remsa och trä den ena änden av remsan genom skåran och dra ut den på andra sidan.

4

Häll olja i en tjockbottnad kastrull och värm till 180 grader. Kontrollera att oljan är lagom varm genom att lägga i en bit deg. Om det bubblar och degbiten flyter upp är det dags att börja fritera.

5

Lägg i några klenäter åt gången i oljan och fritera dem guldbruna på vardera sida i 1–2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

6

Vänd klenäterna i socker blandat med kanel.

Bilder

Recept

Filtrera