En skvätt grädde utöver det skirade smöret och lingonsylten som man brukar ha som tillbehör är gott till kroppkakorna. Det ger ytterligare en smakdimension.
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen väl. Pressa den och låt kallna.
Skär fläsket till fyllningen i små tärningar. Skala och finhacka löken. Stek fläsk och lök tillsammans, eventuellt i lite smör. Tillsätt kryddpeppar och låt kallna.
Blanda uppvispat ägg, vetemjöl och salt med den pressade potatisen. Arbeta snabbt ihop till en deg och forma den på mjölad bänk till en lång rulle.
Skär rullen i tolv bitar och gör en fördjupning i varje bit. Fyll hålet med fläsk och rulla ihop till en jämn bulle. Var noga med att fyllningen inte sticker ut.
Koka upp vatten och salt (0.5 msk/liter vatten) i en stor kastrull. Lägg i några kroppkakor åt gången och koka dem i ca 10 minuter, eller tills de flyter upp och i ytterligare 5 minuter. Ta upp dem med en hålslev.
Servera kroppkakorna med kallt eller smält smör samt rårörda lingon.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!