Näst intill obligatorisk på menyn på alla köttrestauranger finner vi den - Filet Mignon. En perfekt stycke kött att servera tillsammans med en lyxigare sås.
Sätt ugnen på 225 grader och ställ fram oxfilen i rumstemperatur i ca 15-30 minuter, salta med hälften av saltet och peppar.
Stek oxfilen i en matsked olivolja så att den får färg på båda sidor, ungefär 3 minuter på varje sida.
Ställ sedan i mitten av ugnen ca 7 minuter eller tills köttet når en innertemperatur på dryga 60 grader. Flytta till sedan till serveringsfat och låt vila i 10 minuter. Spara köttsafterna.
Smält smöret i en stekpanna tillsammans med resterande olivolja. Addera schalottenlök, resterande del av saltet och grönpeppar. Laga under sporadisk omrörning i ca 5 minuter eller tills schalottenlöken har mjuknat.
Ta stekpannan från plattan, häll i cognacen och tänd försiktigt ångorna med en lång tändsticka. Låt flammorna dö ut och ställ tillbaka pannan på plattan. Koka så att vätskan nästan helt försvunnit.
Häll i grädden och köttsafterna, rör om ofta i ungefär 5 minuter eller tills såsen har tjocknat.
Sila ur schalottenlök och grönpepparkorn men lägg tillbaka 2 matskedar i såsen. Servera!
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!