Färgglada dammsugare

Ingredienser

Punschrulle, eller dammsugare som det också kallas, är en klassisk kondisbit och har till och med en egen dag i kalendern!

Punschrullarna kan vara lite pyssliga att få till, men det är inte särskilt svårt. Perfekt om... Läs mer

120 min Baka 10 port.

Gör så här

1

Smula sönder sockerkakan. Använd gärna maskin med vingen som insats.

2

Tillsätt florsocker, vaniljsocker och kakao. Blanda till en smulig massa. Tillsätt punsch eller arrak efter smak. Arbeta in smöret och mandelmassan. Smält chokladen försiktigt i micro, låt svalna något och tillsätt även den, blanda väl till en smidig fast deg. Skulle massan kännas för torr, kan man blanda i lite extra smör.

3

Skrapa massan ur bunken och rulla ut till 2 st stänger, ca 30 cm långa. Låt vila under plast i kylskåp ca 1 timme tills de känns hårda. Man kan även låta dem stå i frysen en stund.

4

Kavla ut marsipanen till en rektangel. Kavla gärna på ett bakplåtspapper pudrat med florsocker, så fastnar inte marsipanen. Marsipanen ska vara 2-3 millimeter tjock.

Om man vill göra randiga punschrullar; Kavla marsipanen någon millimeter tjockare. Dela i remsor, alla behöver inte vara lika breda. Lägg remsorna lite omlott bredvid varandra, tryck till och kavla sedan ut till rätt tjocklek.

5

Skär till marsipanplattan och stryk ut ett tunt, tunt lager rumsvarmt smör ovanpå, det fungerar som klister. Lägg på de kylda punschstängerna och rulla in dem i marsipanen. Skär med en vass kniv för snygga kanter. Dela varje rulle i 5-6 bitar. Låt stå kallt, i kyl eller frys, en stund.

6

Smält chokladen försiktigt i micro. Doppa ändarna på bitarna och lägg dem på bakplåtspapper så att chokladen stelnar.

7

Servera till en god kopp kaffe! Om det skulle bli några över, så förvara dem i kylskåp.

Bilder

Recept

Filtrera