Inga nymodigheter hos Edward Blom

Relaterade taggar

17 dec 2015

Inga nymodigheter hos Edward Blom

Vi fångar Edward  Blom en förmiddag mitt i julstöket. Det är mycket nu, med både arbete och familjen.

Förutom sitt gästspel på Poppen-Sie-Up hos Bierhaus i Stockholm, är Edward tillsammans med sin hustru Gunilla aktuell med en ny kokbok – 
Kokkonst för livsnjutare (Norstedts).

– Boken är något av vårt Magnum opus. Vi har lagt ner absurt mycket tid och kärlek: lagat rätterna gång på gång på gång till perfektion, slipat på texterna med matminnen och kulturhistoria – och släpat sjukt mycket prylar inför fotograferingen, berättar Edward.

Hur skiljer sig denna kokbok mot din förra?
– Om man gillade min första kokbok "Allting gott och alldeles för mycket" kommer man även att gilla denna, men den nya boken är lite bredare. Min hustru Gunilla är lika mycket författare som jag, vilket gör att det även letar sig in sallader och bakverk bland mina lite mer kraftiga rätter. Boken innehåller såväl avancerade som lätta recept, dyra som billiga, svenska som utländska. Boken har fått fin respons av läsarna, faktum är att @livsnjutarejulieochjulia tillagar och recenserar samtliga recept ur boken på Instagram.

Hur maxar du julstämningen?
– Juloratoriet av Bach går varm på grammofonen, en massa levande ljus och helst en sprakande brasa. En härlig glögg som står och sjuder på spisen så att man känner doften i hela lägenheten.

Vad är ett måste på Julbordet?
– Det är själva mångfalden som är ett måste om du frågar mig. Julöl, smörhögar, vörtbröd, julostar, sillinläggningar, laxar, ål, skinka, syltor, korvar, pastejer, rökt gås, revbensspjäll, finsk kålrotslåda, långkål, brunkål, rödkål, laxpudding, lutfisk, sillsallad, sardiner, mumma, grisfötter, julkorv.

Finns det något som enligt dig, inte hör hemma på julbordet?
– Jag vill inte ha någon nymodighet, något som inte varit där förr. 

Vi närmar oss nyår, vad är det bästa med med året som varit?
– Det bästa med hela året är att jag har fått en underbar son! (Som för övrigt sitter och skriker hysteriskt av hunger i Edwards knä, medan Gunilla värmer nappflaskan).

Vad ser du fram emot med det kommande året?
– För egen del önskar jag att jag och mina nästående får fortsätta att ha fred, hälsa och en normal inkomst – och att rivningarna av gamla 1800-talshus upphör. På det större planet önskar jag att allt ska bli bättre för både mänskligheten och miljön.

Edward och Gunilla bjuder på Franska Ägg – en krämig rätt med skönt sting från senapen. Perfekt som vickning eller för en brunch i mellandagarna.

Foto: Eva Hildén Smith 

Recept

Filtrera