Tajano Rosso Piceno

11 apr 2015

Tajano Rosso Piceno

När man jobbar som servitris så gäller det att ha några ess i rockärmen för dom gäster som gärna vill ha ett gott älskvärt vin, men som inte vill betala skjortan. Jag kom med glädje över en sådan flaska häromdagen som väckte gamla minnen till liv. Minnen från när jag jobbade på en italiensk restaurang där gästflödet, tempot och pizzorna var lika enormt som härligt!

Detta vin är från italien och gjorda på druvorna Montepulciano och Sangiovese närmare bestämt 75%/25%

Vinet doftar pondus – Kraftigt, fylligt, fat och mörka körsbär och även med toner av choklad. Smaken gör en inte besviken, för det är samma sak här; Det här vinet är inte blygt. Kraftigt och kryddigt med en liten sötma från faten och vaniljtonerna och mycket mörka bär gör att det här vinet fullt ut fyller sin funktion för en ganska liten peng!

Producenten Umani Ronchi har lyckats även denna gång, och är väl förtjänta sitt mycket goda rykte och sina erövrade priser genom åren. Visste du att att dom bland annat gjort sig kända för att vara Verdicchio specialister? Det har dom i alla fall, vilket får mig osökt att tänka på att jag måste till bolaget och handla en av deras flaskor, kanske blir det nästa recension?

Skrivet av Emelie Stuxberg för Vin & Matguiden. 

Italien, Ekologiskt, art 6090, pris 85 kr

Recept

Filtrera