Den perfekta burgaren med trippelfriterade pommes

Ingredienser

Det är få saker som slår en riktigt god burgare, speciellt om man gjort den själv med allt från att mala kött, egen dressing, ett hembakat bröd samt trippelfriterade pommes.

Har du möjlighet att mala ditt kött själv så tycker jag att du ska göra det, annars så brukar... Läs mer

120 min Kött 4 port.

Gör så här

1

Börja med att skrubba och skära till pommes från bakpotatisen. Jag brukar behålla skalet men det gör man som man vill.

Lägg sedan pommesbitarna i kallt vatten i ca en timme, byt gärna vatten några gånger för att få bort stärkelsen.

2

Forma färsen försiktigt till bollar på 125 g styck, vilket är lagom stort för att smasha ut dem i pannan sedan.

3

Blanda alla ingredienser till dressingen och smaka av, ha i ev mer av nån krydda om du vill.

4

Koka potatisen med 2 msk vitvinsvinäger i ca 5 minuter. Den ska bara bli lite mjuk, inte ramla isär.

Låt den sedan ligga och torka och svalna 30 minuter på hushållspapper, värm under tiden upp en fritös eller kastrull med olja till 130 grader.

5

Fritera pommesen i ca 6-8 minuter i omgångar. Den ska inte bli brun nu utan ta upp den precis när den börjar få färg och lägg den på hushållspapper för att torka och svalna i ca 30 minuter.

Höj fritösen till ca 190 grader.

6

Stek löken med vatten och socker, rör mycket och stek tills den blir karameliserad och har fin färg.

Passa även på att steka baconet till önskad grad.

7

Nu till hamburgerstekningen. Smartast är att inte ha fritösen i närheten då man inte ska ha köksfläkten på när man friterar och det osar väldigt mycket när man steker burgarna.

Salta bollarna och värm upp en stekpanna på högsta värmen, gjutjärnspanna funkar bäst.

Lägg i max två bollar åt gången och låt dom ligga i en minut. Sedan pressar du ut den till en hamburgare, ca 0,5 - 1 cm tjocka, stek ytterligare ca 2 minuter innan du vänder på den, stek sedan 2-3 minuter på andra sidan beroende på hur du vill ha stekgraden. Lägg på en skiva ost på slutet så smälter den fint.

När man steker på det här viset så får man en väldigt hårt stekyta och köttet blir saftigt inuti (om man inte steker för länge). 

Peppra med svartpeppar efteråt.

8

Fritera pommesen en sista gång på 190 grader i ca 2-3 minuter tills de får perfekt färg, låt dem rinna av på hushållspapper och salta med flingsalt.

9

Bygg ihop burgaren med dressing, sallad, två hamburgerpuckar, stekt lök samt bacon.

Ett tips är att rosta bröden i en stekpanna innan, så blir det ännu godare.

Bilder

Recept

Filtrera