Rödvinsbräserade oxkinder

Ingredienser

En trendig husmansrätt som imponerar. Det här receptet är från restaurangen Rolfs Kök i Stockholm. 

420 min Kött 6 port.

Gör så här

1

Oxkinder

Putsa oxkinderna och blanda dem sedan med rödvinet, rotfrukterna och örterna. Låt marinera i kylskåp i helst tre dagar. Har man inte tid att marinera kan man med gott resultat steka på köttet och sjuda det direkt utan föregående marinering.

Stek sedan oxkinderna och grönsakerna i smör och lägg dem i en kastrull.

2

Häll på rödvinsspadet och eventuellt vatten så det täcker. Lägg i några vitpepparkorn och lagerblad. 

3

Sjud och skumma i cirka 4 - 6 timmar tills köttet är riktigt mört. Ta upp köttet försiktigt och låt svalna. 

4

Sås

Värm upp en kastrull och häll i sockret, låt det smälta och bli mörkbrunt.

5

Sila därefter ner spadet i kastrullen över sockret och tillsätt buljongtärningarna, eventuellt lite mer rödvin. Reducera tills hälften av såsen återstår. 

6

Smaksätt med salt och peppar. Red eventuellt av med lite arrowrot. 

7

Potatispuré

Skala och koka potatisen försiktigt i lättsaltat vatten. 

8

Koka upp mjölken med scharlottenlöken, några vitpepparkorn och salt, sila bort löken och kryddorna. 

9

Häll av potatisen när den är klar. Pressa potatisen och arbeta sedan in mjölken och smöret, lättast med en gummiskrapa. Smaka av med salt och peppar. 

10

Servering

Skär oxkinderna i små "torneduer". Värm upp dem i ugnen om det behövs. 

11

Vispa i en klick smör i såsen. Täck oxkinderna med såsen, lägg några persiljestrimlor ovanpå. Skeda upp puré bredvid och njut!

Bilder

Recept

Filtrera