Surdegsbullar med dadelkräm

Ingredienser

En rolig, nytänkande och saftig variant på den klassiska kanelbullen! 

Att baka med surdeg har blivit en av de roligaste sakerna jag vet inom bakning. Att låta degen ta... Läs mer

120 min Baka 25 port.

Gör så här

1

Blanda samman nästan allt mjöl, salt och eventuellt lite kanel. Arbeta sedan ner surdeg, jäst, mjölk, ägg och honung i degen genom att knåda eller använda bakmaskin tills degen lossnar från bunkens kanter. Arbeta sist ner smöret som du skurit i mindre kuber. Tillsätt eventuellt lite extra mjöl om degen är för lös. 

2

Låt degen vila under bakduk i minst en timme. Mixa under tiden dadlarna till en slät kräm och blanda sedan ihop med smöret. Smaka av med kanel och en nypa vaniljpulver. 

3

Kavla ut degen tunt och bred på fyllningen. Forma bullar på valfritt vis och lägg dem sedan på en bakplåtspappersklädd plåt. Spreja bullarna lite lätt med vatten och täck sedan med en småfuktig bakduk. Ställ plåtarna svalt i 8-12 timmar, exempelvis i ett kallskafferi eller i en avstängd ugn. 

4

Sätt ugnen på 200 grader. Medan ugnen hettas upp så pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över exepelvis lite sesamfrön eller pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-14 minuter och låt sedan svalna under bakduk. 

Bilder

Recept

Filtrera