Bao - Vietnamesiskt ångat bröd

Ingredienser

Steam buns, Bao, Gua-Bao, Ångat bröd. Kärt barn har många namn. Fluffigt som ett moln och så sjukt gott! 

När jag var i New York var en av mina första gånger som provade vietnamesisk streetfood som heter... Läs mer

120 min Asiatiskt 4-6

Gör så här

1

Blanda alla ingredienser i en bakmaskin och kör på låg fart tills det bildar en elastisk och jämn deg, ca 10 minuter. Täck sedan med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

Häll över degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Rulla sedan varje bit till en lång korv som du sedan delar upp i ytterligare 4-6 bitar eller ca 40-50 gram per boll. Håll degklumparna under bakduk för att undvika att de blir torra. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. 

2

Kavla sedan ut varje boll till en oval form. Pensla ena sidan med lite olja/sesamolja för att undvika att de fastnar under ångningen. Du kan också sätta en bit bakplåtspapper emellan vecken.

 Fyll en stor kastrull upp till häften, låt koka upp.  Helst ska du ha en bambu ångkokare men funkar om du har en platt stänkskydd som du ställer på kastrullen och täcker sedan med ett stort högt lock eller en stor bunke för att kunna hålla ångan inne. Ånga av bröden i 10-12 minuter och låt sedan vila ytterligare 10 minuter under lock. Servera sedan med sidfläsk eller t.ex pulled pork tillsammans med picklad gurka och krossade cashewnötter.

3

På bilden nedanför har jag fyllt brödet med ugnsbakad sidfläsk, kimchi och krossade cashewnötter samt färsk koriander. Du kan även göra dessert med detta brödrecept. Då ångar du av bröden och friterar sedan gyllenbruna. Fyll med vaniljglass och nutella. Klart! :) 

4

Ett tips är att du googlar på BAO eller STEAM BUNS för inspiration och olika fyllningar. Finns så mycket att göra till detta bröd! LYCKA TILL! 

Bilder

Recept

Filtrera