Panisse

Ingredienser

Panisse, vad är nu detta? Det är friterade kikärtssticks från södra Frankrike.

Katrine fick upp en bild i flödet från en vinbar i Malmö där det stod att det var "Panisse" på... Läs mer

45 min Vegetarisk

Gör så här

1

Börja med att olja in en ugnsform.
Tjockleken på stavarna bör vara ca 1 cm.

2

Koka sedan upp 2 dl av vattnet med smöret.

3

Häll upp kikärtsmjölet och saltet i en bunke och vispa det slätt med de 2 dl av återstående vatten.

4

Slå smeten i det kokande smörvattnet och sänk värmen. Vispa hela tiden så det inte bränns vid, tänk att det ska bli som mannagrynsgröt i konsistensen, låt det ta ca 10-15 minuter innan du ger dig.

Slå över smeten ugnsformen, platta jämna till och låt den svalna lite innan du ställer den i kylen där du låter den svalna och stelna helt.
Detta kan du absolut göra dagen innan.

5

Ta ut formen ut kylen, vänd formen upp och ner på en skärbräda. Skär stavar i önskad längd.
Tänk på att du ska kunna fritera alt. steka dem i rikligt med olja så de måste få plats i din fritös/gryta/stekpanna.

6

Hetta upp oljan till 170 grader i en kastrull/gryta/fritös, alternativt steker du stavarna i en stekpanna i rikligt med olja. 

Panisse-stavarna är godast att äta direkt men du kan varmhålla dem på 150 grader i ugnen tills alla är redo att serveras. 

De går utmärkt att frysa, ofriterade. Skär stavar o lägg dem i täta lådor, bara ta fram och låta dem tina i kylen innan de friteras.

Bilder

Recept

Filtrera