Socca - kikärtspannkaka - med svamptapenade

Ingredienser

Kikärtspannkaka, Socca som den heter i Frankrike eller Farinata som den heter i Italien. Kärt barn har många namn och kära är vi i denna snabba och lätta måltid.

Katrine brukar låta sin smet svälla över natten i kylen men bara den får stå i en timme så går... Läs mer

30 min Vegetarisk

Gör så här

1

Börja med smeten till soccan
Vispa ihop alla ingredienserna till en slät smet och låt den svälla, minst en timme (går bra att göra dagen innan och låta stå i kylen över natten)

2

Under tiden smeten sväller gör du svamptapenaden:

Skär svampen i grova skivor.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Stek svampen i olivoljan tills den får färg. Tillsätt lök och vitlök och stek ytterligare några minuter.
Mixa svampen grovt, (likt en olivtapenade) med kaprisen. Smaksätt med citronskal. Eftersom kapris är salt, smaka av innan du är där med saltkaret men några varv med pepparkvarnen kan du dra.

3

Stek pannkakor av soccan i rapsolja helst i pannkakslagg, eller så gör du små plättar i plättlagg och har dem som drinktilltugg. 

Servera med svamptapenaden och smulad fetaost.

4

Vill man ha torkade oliver och bakade tomater till, följer de stegen här:

Torkade oliver:
Häll av oliverna, lägg dem i en ugnssäker form och torka i ugnen på 120 grader, i ca 2 timmar, de ska bli hårda.
Låt dem svalna och mixa dem grovt så det blir som ett strössel.

Samtidigt som oliverna går i ugnen bakar du tomaterna på samma temperatur (vi måste ju tänka på elförbrukningen):
Dela tomaterna och lägg tomaterna med snittytan uppåt i en ugnsform, ringla över oljan, strö över de torkade örterna, sockret, salta och peppra.
Låt dem stå i ugnen 2-3 timmar, de ska dra ihop sig lite.

Bilder

Recept

Filtrera