Fisk- & Skaldjursgryta med hemkokt buljong

Ingredienser

Ett av mina mest populära recept. Curry, dill & dragon är en härlig smaksättning på grytan. Buljongen kokas på räkskalen. 

I övrigt är det rödlök, purjolök, potatis, sötpotatis, paprika, chili, vitt vin, grädde... Läs mer

30 min Skaldjur 4-6

Gör så här

1

FISK- & SKALDJURSGRYTAN

1. Börja med buljongen. Skala räkorna. Ställ åt sidan. Fräs räkskalen i olivoljan i ca 2 min. Häll på vatten så det täcker skalen och låt koka upp. Låt sedan buljongen sjuda i minst 1 timme.

2. Pressa vitlöken, skiva purjolök, rödlök & röd paprika. Tärna sötpotatisen & den fasta potatisen. Skär fisken i munsstora bitar.

3. Hetta upp en stor gryta med olivolja. Fräs vitlök, purjolök, rödlök, chili flakes & curry tills löken blir mjuk.

4. Tillsätt tomatpuré och fräs den i ca 1min för att ta bort beskan. Tillsätt vinet och låta koka bort.

5. Tillsätt röd paprika, sötpotatis & potatis. Svetta i ett par minuter.

6. Sila av buljongen och häll den över grönsakerna. Tillsätt grädde & dragon. Låt grytan sjuda tills potatisen är mjuk.

7. Tillsätt fisken & dillen, ta av grytan från värmen och låt stå med lock på i 10-12 min så fisken blir klar.

8. Smaka av med citron, salt & peppar. Lägg upp & toppa med räkorna & aioli eller créme fraîche.

2

HEMMAVEVAD AIOLI

1. Skala och riv vitlöken fint.

2. Häll oljan i en hög och smal bunke och lägg i vitlök, senap, vinäger, salt och ägg.

3. Sätt ner en mixerstav i botten av bunken. Starta mixerstaven och lyft sakta mot ytan.

4. Smaka av med svartpeppar och ev. med salt och vinäger.

 

Bilder

Recept

Filtrera