Pizza Bianca con carciofi e finocchi

Ingredienser

Pizza med tomatsås i all ära, men denna vita pizza med kronärtskocka och västerbottensost är minst lika god som variation.

Den godaste pizzan man kan äta är den man gör själv, med kärlek, omtanke och bra råvaror. Men... Läs mer

60 min Baka 4 port.

Gör så här

1

Lägg jästen i en bunke. Hel eller smulad spelar ingen roll. Väg upp mjölet och häll i degbunken. Tillsätt saltet. Väg upp vattnet och häll ner i bunken. Sätt igång degblandaren på låg hastighet och arbeta degen i 15 minuter på låg fart. Gnid in degen i olivolja och låt den vila i 10 minuter. 

2

Väg upp degen i bitar på 230-260g. Arbeta upp degen till runda bollar, vänd i mjöl och låt dem jäsa till dubbel storlek, gärna över natten i kylen (minska då jästen till 15g).

3

När degen jäst färdigt knådar du ut degen på ett väl mjölat bakbord (om du har pizzaspade) eller på ett rejält mjölat bakplåtspapper.

Lägg på ett lager crème fraîche och en generös näve västerbottensost. 

Därefter lägger du på strimlad fänkål och några bitar kronärtskocka. 

4

Om du har en pizzaspade, använd den för att föra över pizzan till bakstenen. I annat fall drar du över bakplåtspapperet till en plåt, tar ut bakstenen ur ugnen (stäng luckan på en gång) och skjutsar över pizzan till stenen genom att hålla en tumme på bakplåtspapperet samtidigt som du försiktigt skakar över pizzan till stenen. Pensla kanterna med kallt vatten så minskar du risken att bränna dem. Sätt tillbaka stenen högst upp i ugnen och låt pizzan bakas i 3-4 minuter.

5

Vrid runt pizzan ett halvt varv efter halva tiden, eftersom det är varmare längst in i ugnen och pizzan lätt bränns där annars. Pizzan är klar när kanterna fått fin färg och osten precis smält ut. 

6

Toppa pizzan med strimlad salladslök.

Bilder

Recept

Filtrera