Lyxa till helgmiddagen med lammytterfilé, glacerad morot och rödvinssås, lätt att förbereda i god tid innan middagen.
Tillkommer ca 2 timmar för marinering.
Låt dig inte skrämmas av de olika momenten, du kan förbereda... Läs mer
Lammet: Börja med att marinera lammet. Detta kan med fördel göras dagen innan, om inte bör köttet marineras i minst 2 timmar. Lägg filéerna i en form och häll på vinet som ska vara till såsen. Lägg även i lagerblad och färsk timjan.
Ta upp köttet ur vinet efter marineringen och lägg på hushållspapper. Häll vinet i en kastrull och sätt den på spisen och låt koka upp. Följ receptet för timjansky.
Confiterad tomat: Sätt ugnen på 100grader. Lägg tomaterna i en ugnsform, skiva över vitlöken, lägg på örterna och häll på olivolja. Sätt in i ugnen och låt stå ca 45 minuter.
Glaserad morot: Skala morötterna och dela i två bitar. Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker och citronsaft. Ta i morötterna och låt de glasera tills de nästan är mjuka rakt igenom.
Timjansky: Häll på vinet, vattnet och fonden. Ta i kryddorna. Låt reducera (koka ner) till hälften. Sila bort kryddor. Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Smaka av med salt & malen vitpeppar. Red av med maizena utrörd i lite vatten.
Lammet: När det andra nästan är färdigt är det dags att steka lammet. Krydda på bägge sidor med salt & malen vitpeppar. Hetta upp en panna riktigt varm och ta i en stor klick smör. Lägg i lammet när smöret är gyllene och låt det steka tills det fått en fin yta, vänd sedan och bryn andra sidan.
Sätt in lammet i ugnen på 100 grader och låt det steka färdigt. Lammet är färdigt när det håller en innertemperatur på 54 grader (medium/rare). Vill du ha det mer välstekt så gäller 60 grader.
Ta ur pannan och låt vila på hushållspapper 3-4minuter. Skär sedan lammet diagonalt och lägg upp tillsammans med tillbehören.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!