Träkolsgrillad lättrimmad laxfilé med chili, citron och koriander

Ingredienser

Grillad lax är både enkelt och gott, här med en smarrig potatissallad till.

75 min Fisk 4 port.

Gör så här

1

Ta fram laxen och dela den i fyra portionsbitar, lägg den med skinnsidan uppåt i en form. Blanda 1 l kallt vatten med 1 dl salt och rör ihop så att saltet löser sig, häll sedan över laxen. Låt laxen dra i lagen i 25-30 minuter.

Förbered och tänd sedan grillen.

2

Gör såsen. Blanda yoghurt med skal och saft från 0,5 citron, en tredjedel av koriandern som du strimlar, salt och peppar.

3

Koka potatisen och låt den svalna något. Dela den i lagom bitar och lägg i en skål. Krossa cocktailtomaterna försiktigt och skiva sockerärtorna och rödlöken. Blanda sedan med potatisen och ta i olivolja samt vinägern. Smaka upp med salt och peppar.

4

Ta upp laxen och skölj av den lätt. Torka av köttsidan med en bit papper. Tärna upp chilin smått och riv skalet från citronen. Pressa även ner citronsaften från citronen. Strimla koriandern och blanda allt med 1 dl olivolja. Pensla marinaden över laxen.

5

Grilla laxen över vit kolbädd med skinnsidan neråt först, antingen som hel bit lite högre upp på grillen eller i portionsbitar lite längre ner. Vänd efter ett par minuter och pensla regelbundet med marinaden. Laxen är färdig när skinnet börjar släppa lätt, vid en innertemperatur på ungefär 48 grader.

Bilder

Recept

Filtrera