Billigt och gott av enkla ingredienser. Trots sin enkelhet är denna soppa också elegant.
Den serveras ofta på nkrogarna och bär då det tjusigare namnet Vichyssoise. En Vichyssoise kan serveras såväl varm som kall men här serverar jag den varm tillsammans med massor av nt klippt gräslök och knapriga baconbitar.
Skala och dela potatisarna i bitar.
Skölj och strimla det vita på purjolöken.
Hetta upp smöret i en kastrull. Fräs purjolöken i ca 4 minuter tills den blir mjuk och utan att den tar färg.
Tillsätt potatisen och rör om.
Häll på vattnet och smula ner buljong- tärningarna. Koka upp och låt sedan sjuda i ca 15 minuter eller tills potatisen blivit mosig.
Mixa soppan slät.
Ställ tillbaka kastrullen på spisen och häll på grädden. Låt sjuda i ca 5 minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Späd eventuellt med lite mjölk.
Lägg bacontärningarna i en torr och het stekpanna. Stek dem knapriga i 4–5 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Häll upp soppan i skålar eller tallrikar.
Strö över bacontärningarna och garnera med lite klippt gräslök.
Servera, gärna med ett gott bröd!
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!