Albondigas - spanska köttbullar i tomatsås

Ingredienser

Albondigas - spanska köttbullar - är nog den tapa vi kan namnet på och har ätit flest gånger. Köttbullarna serveras oftast med en tomatsås och det genuint spanska är gnuttan saffran i såsen.

Du kan välja att servera köttbullarna i såsen eller servera den bredvid som en dippsås.

60 min Kött 6 port.

Gör så här

1

Köttbullar:
Lägg brödet att mjukna i mjölk.
Blanda ägg, lök, vitlök, persilja, salt och muskot i en stor bunke. Krama mjölken ur brödet och blanda i. Tillsätt köttfärsen och arbeta ihop.

2

Hetta upp oljan och gör ett smakprov. Korrigera eventuellt kryddningen.
När du är nöjd med smaken rullar du köttbullar i tapasstorlek och rullar de sedan i mjöl. Stek dem sakta i oljan tills de är gyllene. Ta upp bullarna efterhand de är klara och lägg på hushållspapper att rinna av.

3

Såsen:
Spara oljan i stekpannan till såsen. Om det är för mycket olja är det bara att ta upp lite. 
Fräs den hackade löken i några minuter. Strö salt, socker och oregano över. Fräs 2 min. Tillsätt tomaterna och vattnet (el vinet). Låt puttra 8-10 min. Såsen ska vara ganska tjock så höj värmen om det behövs och låt puttra en stund till.

4

När du är nöjd med konsistensen, smaka av med svartpeppar och en nypa saffran. Korrigera smaken med alla kryddor tills perfekt.
Lägg i köttbullarna och låt allt bli varmt.
Rör ner persiljan vid servering.

Bilder

Recept

Filtrera