Albondigas - spanska köttbullar - är nog den tapa vi kan namnet på och har ätit flest gånger. Köttbullarna serveras oftast med en tomatsås och det genuint spanska är gnuttan saffran i såsen.
Du kan välja att servera köttbullarna i såsen eller servera den bredvid som en dippsås.
Köttbullar:
Lägg brödet att mjukna i mjölk.
Blanda ägg, lök, vitlök, persilja, salt och muskot i en stor bunke. Krama mjölken ur brödet och blanda i. Tillsätt köttfärsen och arbeta ihop.
Hetta upp oljan och gör ett smakprov. Korrigera eventuellt kryddningen.
När du är nöjd med smaken rullar du köttbullar i tapasstorlek och rullar de sedan i mjöl. Stek dem sakta i oljan tills de är gyllene. Ta upp bullarna efterhand de är klara och lägg på hushållspapper att rinna av.
Såsen:
Spara oljan i stekpannan till såsen. Om det är för mycket olja är det bara att ta upp lite.
Fräs den hackade löken i några minuter. Strö salt, socker och oregano över. Fräs 2 min. Tillsätt tomaterna och vattnet (el vinet). Låt puttra 8-10 min. Såsen ska vara ganska tjock så höj värmen om det behövs och låt puttra en stund till.
När du är nöjd med konsistensen, smaka av med svartpeppar och en nypa saffran. Korrigera smaken med alla kryddor tills perfekt.
Lägg i köttbullarna och låt allt bli varmt.
Rör ner persiljan vid servering.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!