Klassisk bakad cheesecake, här smaksatt med en aning vit choklad och frisk lime, sedan toppad med kolatäcke med knapriga rostade macadamianötter.
Jag har använt mitt grundrecept på New York Cheesecake som är ett bra recept och lätt att smaksätta... Läs mer
Värm ugnen till 150-175°C beroende på ugn.
Botten: Lägg mandelmjöl, vetemjöl, socker och iskallt smör i en bunke. Knip snabbt ihop degen med fingertopparna tills den blir smulig. Får gärna vara små små bitar av smöret. Smöret får inte börja smälta så det kladdar. Arbeta snabbt med kalla händer.
Klä botten av en 20 cm springform med bakplåtspapper. Smörj pappret lätt. Lägg i degen till botten och tryck ut den snabbt och försiktigt med kalla fingrar. Jämna till ytan med baksidan på en sked. Tryck inte utan svep skeden snabbt och lätt över ytan med långa rörelser tills den är jämn. Grädda i 15 min eller tills lätt gyllene. Sätt åt sidan att svalna.
Fyllning: Smält chokladen i ett vattenbad. Låt svalna.
Blanda cream cheese, ricotta, socker, limeskal, limesaft i en bunke eller matberedare. Rör ner äggen. Rör ner chokladen. Rör vattnet med majsstärkelsen och häll i fyllningen. Mixa lätt/snabbt eller vispa försiktigt tills fyllningen har blandat sig till en jämn smet men inte för länge - bara så att det blandar sig.
Smörj insidan på formen och häll fyllningen över botten. Knacka försiktigt på kanten för att få bort eventuella luftbubblor.
Grädda drygt 1 timme (1 tim 15 min kanske). Kakan ska nästan ha stannat även i mitten och gärna fått lite lätt färg i kanten. Stäng av värmen och låt stå i eftervärmen ytterligare 1 timme.
Dela nötterna i två tre delar. Rosta dem i torr stekpanna och låt svalna.
Gör kolasås till topping - 1 x receptet.
Lägg ingredienserna i en kastrull och låt det smälta på medelvärme. Rör runt och låt sedan såsen komma i kok och låt den bubbla tills den har tjocknat (kanske en kvart). Låt såsen svalna innan du breder ut den i ett jämnt lager över kakan. Strö de rostade nötterna över.
För mörkare sås: Låt sockret smälta (rör det inte) och bli mörkt. Höj värmen något om det behövs. Blanda med sirap. Tillsätt resten och låt puttra tills såsen tjocknar.
Skulle såsen skära sig räddar du den med lite kallt vatten när den svalnat en aning.
Förvara den i kylen efter den har svalnat. Blir godast dagen efter när den fått stå till sig och den håller sig kanonbra i flera dagar.
Vid servering kan du göra en extra omgång (x 1 recept) kolasås och ringla över. Om du vill kan du även riva över limeskal (doftar gott) och eventuellt lite vit choklad.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!