Rosta broccolin hårt i ugnen. Ät direkt. Buketterna blir frasiga och underbart goda. Det perfekta nyttiga tillbehöret!
Tänk på att broccoli är en aning beskt så den måste balanseras med sälta och gärna syra och... Läs mer
Sätt ugnen på 200C. Gör dressingen och låt mogna medan resten blir klart.
Skölj broccolin. Skala stammen in till den mjuka delen. Titta i botten så ser du tydligt det yttersta lagret som ska bort. Skär sedan bort den stabbigaste delen av botten, 1-2 cm.
Klyv broccolin på längden genom stammen med buketterna neråt på skärbrädan. Skär genom stammen och ner i buketterna tills du är igenom det tjockaste. Lirka lite med kniven så delar sig buketterna naturligt utan att gå sönder. Om de inte lätt delar sig, fortsätt skära någon centimeter till och pröva igen. Dela ett stånd i ca 4-5 delar. Var försiktig med kniven och använd bara vass kniv så att du inte slinter.
Lägg broccolin på en plåt eller i en ugnsfast form. Häll några msk olja över och vänd runt. Massera försiktigt in det yttersta på buketterna (oljan som gör dem frasiga). Salta ganska generöst (ta lite mer än du brukar) och vänd runt. Sprid ut bitarna på plåten.
Rosta i ugnen i ca 25-30 min tills de är hårt rostade och bruna (utan att brännas) och vänd dem några gånger så att de får fin färg runt om. De ser nästan för mörka/brända ut men det är det som är gott. Är du osäker så gör ett smakprov på vägen.
Några stänk färskpressad citron över broccolin och ev lite flingsalt vid servering är jättegott!
Dressing: Vispa tahini med citronsaft i en skål (det tjocknar). Späd med vatten till krämig konsistens, så som du vill ha dressingen.
Blanda i riven vitlök. Salta.
Tillsätt honung eller agave i några omgångar medan du smakar av. Sötma är så individuellt.
Repetera citronsaft, salt och honung/agave tills du är nöjd med smaken. Späd bara med mer vatten om du vill tunna ut dressingen. Låt gärna mogna en stund.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!