Friterad hasselbackspotatis

Ingredienser

Stefan Ekengrens berömda och ljuvliga hasselbackspotatis från restaurang Hantverket i Stockholm.

Receptet är från Ekengrens nya och populära kokbok Potatis. Bilderna är från restaurang Hantverket... Läs mer

150 min Generell 4 port.

Gör så här

1

Skiva potatisen fint, nästan hela vägen igenom. Använd antingen en träsked eller en handduk som viks tre gången från varje sida till en ränna i mitten där potatisen läggs. Lägg därefter potatisen direkt i isvatten när den är skuren.

2

Koka upp vatten, vinäger och salt i en kastrull. Lägg ner potatisen och sjud i cirka 90-gradigt varmt vatten utan att det bubblar i 1 timme utan lock.
Potatisen ska bli lite mjuk men inte genomkokt, liksom halvrå. Den får inte koka och ska med andra ord inte bli färdigkokt.

3

Ta upp potatisen med hjälp av hålslev och låt kallna i isvatten. Så här långt kan potatisen förberedas upp till tre dagar innan servering.

4

Vid servering: Ta upp potatisarna ur vattnet och låt dem rinna av något. Fritera i absolut ren 140 grader varm frityrolja 25-30 minuter tills potatisarna är krispiga rakt igenom. Men håll koll, det kan ta både kortare och längre tid. Det ska nästan sluta bubbla från potatisarna, då är de klara.

5

Ta upp potatisen och låt rinna av på galler eller hushållspapper.

6

Har du tid kan du fortsätta tillaga de friterade potatisarna i ugn på 65 grader i 1 timme, då blir de ännu krispigare. Potatisen kan stå i ugnen i max 2 timmar.

Har du ont om tid kan du hoppa över det här momentet.

7

Toppa med smetana, löjrom, dill och salladslök. Servera direkt!

Bilder

Recept

Filtrera