Gör din egen glöggessens

Ingredienser

Sätt din egen essens till årets glögg nu och  låt den stå och gotta till sig fram till 1:a advent. Har man en egen essens kan man sedan blanda sin glögg till perfektion, helt efter egen smak. Det tar 5 minuter att mäta upp kryddorna, slå spriten över och sätta på locket.

För egen del slipper jag på det här viset att dricka sliskig översöt glögg.

Testa essensen... Läs mer

5 min Generell 4 port.

Gör så här

1

Essens: Lägg kryddorna i en glasburk och slå spriten över. Lägg på lock.

2

Låt essensen stå och dra i minst några dygn, helst ett par veckor. Sila bort kryddorna.

3

Glögg:  Häll en flaska vin i en kastrull och tillsätt socker och vanilj. Rör tills det är upplöst. Mängden socker är nog den största smaksaken när det gäller glögg. Smaka dig fram från 1 till 2,5 dl socker. Jag avskyr sötsöt glögg så för min del blir det mindre mängd.

4

Smaka av vinet med din essens tills det faller dig i smak, 1–2 matskedar.

5

Spetsa gärna glöggen med mer sprit, t ex konjak – ju sötare, desto mer sprit behövs för balansen och självklart omvänt, ju mer sprit, desto sötare behöver glöggen vara.

6

Hetta upp glöggen (ej koka) vid servering.
Sen har du essens till flera glöggmys. Den blir bara bättre och bättre med tiden :)

Bilder

Recept

Filtrera