Sätt din egen essens till årets glögg nu och låt den stå och gotta till sig fram till 1:a advent. Har man en egen essens kan man sedan blanda sin glögg till perfektion, helt efter egen smak. Det tar 5 minuter att mäta upp kryddorna, slå spriten över och sätta på locket.
För egen del slipper jag på det här viset att dricka sliskig översöt glögg.
Testa essensen... Läs mer
Essens: Lägg kryddorna i en glasburk och slå spriten över. Lägg på lock.
Låt essensen stå och dra i minst några dygn, helst ett par veckor. Sila bort kryddorna.
Glögg: Häll en flaska vin i en kastrull och tillsätt socker och vanilj. Rör tills det är upplöst. Mängden socker är nog den största smaksaken när det gäller glögg. Smaka dig fram från 1 till 2,5 dl socker. Jag avskyr sötsöt glögg så för min del blir det mindre mängd.
Smaka av vinet med din essens tills det faller dig i smak, 1–2 matskedar.
Spetsa gärna glöggen med mer sprit, t ex konjak – ju sötare, desto mer sprit behövs för balansen och självklart omvänt, ju mer sprit, desto sötare behöver glöggen vara.
Hetta upp glöggen (ej koka) vid servering.
Sen har du essens till flera glöggmys. Den blir bara bättre och bättre med tiden :)
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!