Hel ugnsrostad kyckling med ramslök

Ingredienser

Underbar smakrik vårkyckling med ramslök och smör under skinnet.

Nu står ramslöken som små spön i skogens skuggiga backe. Bokstavligen. Det är ett hoppfullt vårtecken.

Jag... Läs mer

150 min Kyckling 4 port.

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175C (något lägre för varmluft).

2

Ansa ramslöken genom att skära bort stjälkarna. Hacka bladen. Blanda bladen med det mjuka smöret och smaka av med salt.

3

Lossa fågelns skinn försiktigt så mycket det går utan att dra sönder det. Lossa via halsen och via rumpan. Peta nu in smöret under skinnet och fördela det hyfsat jämnt. Lägg lite inuti skrovet också. Bind ihop benen.

4

Lägg fågeln på ett galler ovanpå en braspanna med bröstsidan ner. Smeta lite smör på fågelns ryggsida som nu är upp. Häll vatten i braspannan. In i ugnen ca 30 min tills den har fin färg.

5

Ta ut kycklingen, vänd den försiktigt så att bröstsidan kommer upp. Ös bröstet med den varma smörblandningen från braspannan. Fyll på vatten i braspannan om det behövs (blivande sky). Kör kycklingen ytterligare ca 35-45 minuter (beroende på storlek). Ös några gånger på vägen.

6

Låt den färdiga kycklingen vila en kvart. Under tiden, sila skyn från braspannan och häll i en kastrull. Låt stå några minuter så att fettet kommer till ytan. Lyft försiktigt upp en del av fettet med en sked. Späd den koncentrerade fonden med en skvätt vatten och ge det ett uppkok. Smaka av skyn med en tesked vinäger eller några droppar citron.

7

Servera kycklingen med tillbehör du gillar och slå den smakrika och salta skyn över. Det mesta passar till - potatis, ris, pasta, grönsaker, mos mm. Resterna passar i en sallad nästa dag.

Bilder

Recept

Filtrera