Hemgjord glass

Ingredienser

Glass! Ett himla bra grundrecept med lite färskost i smeten. Kan även göras sockerfri.

Låt frysas 2-3 timmar.

Den här mixen har blivit en favorit vi använder om och om igen. Det... Läs mer

35 min Dessert 1 port.

Gör så här

1

Vispa äggulorna med socker och vanilj.

2

Blanda mjölk och grädde i en kastrull, värm till kokpunkten och ta ifrån värmen. Häll långsamt en mindre mängd över äggsmeten för att temperera dem (värma den lite) och rör runt. Häll sedan i resten och blanda väl.

3

Häll hela smeten tillbaka i kastrullen. Värm/sjud glassmeten under vispning tills den tjocknar lite i ca 10 minuter (ej över 80-83 grader, annars smakar det äggröra). Tricket att veta när smeten är färdig är att den täcker baksidan på en träsked och man drar fingret igenom och märket blir kvar.

4

Ta smeten från värmen och vispa i färskosten tills den har smält. Låt smeten svalna helt och smaka av sötman - korrigera om det behövs. Häll över i en lufttät burk och ställ i kylen tills den är riktigt kall, helst över natten.

5

Kör smeten i en glassmaskin tills mjuk och dubbel mängd.

6

Medan glassen åker i maskinen, mosa eller krossa bären (frukten) lätt - sockra eventuellt om det behövs. Låt dra en stund. Smaka av.

7

När glassen åkt färdigt i maskinen, blanda i bären/frukten och ställ sedan glassen i frysen minst 2-3 timmar.

Bilder

Recept

Filtrera