Kalkonburgare Cobb-stil

Ingredienser

Smarrig burgare om man vill testa något annorlunda än den där vanliga man slängt på grillen otaliga gånger.

80 min Fågel 4 port.

Gör så här

1

Skiva rödlöken tunt, gärna på mandolin. Lägg skivorna i en skål. Slå över lika delar vatten och äppelcidervinäger tills det precis täcker (öka mängden om 1 dl av varje inte räcker). Blanda. Låt dra, helst i några timmar om du kan.

2

Burgarna: Börja med tomaterna. Skär bort allt utom köttet (skinn, kärnor och saft) - man kan filéa tomaterna (se text längst ner hur man gör) eller skålla dem. Hacka vitlök och persilja. Blanda hacket med burgarna och krydda med salt och peppar.

Mikra eller stek ett smakprov. Är du nöjd med smaken, forma färsen till burgare. Platta till färsen i mitten (se bild) för att det ska bli jämna burgare under tillagningen.

Kalkonkött innehåller inget fett så se till att olja in/pensla burgarna innan du grillar dem.

3

Ädelostsåsen
Håll ädelosten iskall tills det är dags att smula den. Lägg på en skärbräda och använd en gaffel. Stick den i osten och vrid lite så att smulor bildas. Blanda ädelostsmulorna med gräddfil och gräslök. Smaka av med honung, salt och peppar.

4

Avokadosås
Mosa avokadon med en gaffel och smaka av med limesaft, hot sauce och salt. Lägg plast över ytan - platta till tajt så att ingen luft finns mellan såsen och plasten. Avokadon håller sig grön längre.

5

Bada och torka salladsbladen. Isbitar i badet gör salladsblad väldigt krispiga.

6

Stek eller grilla baconskivorna samtidigt med burgarna.

7

Montera burgaren enligt min bild (praktisk ordning så att godsakerna inte ramlar av) eller så som du själv vill.

8

Filéa tomater
Dela en normalstor tomat på hälften, sedan varje halva i fyra klyftor. Lägg klyftorna på sidan och ta bort saft och kärnor. Torka av skärbrädan.

Ställ sedan klyftorna med skinnsidan neråt skärbrädan. Håll klyftan platt mot skärbrädan, börja vid ena klyftspetsen och skär precis ovanför skinnet längs klyftan.

Kniven måste vara skarp och man behöver träna några gånger men sedan går det snabbt. Jag gör så här även till sallader eftersom saft och kärnor nästan inte ger någon smak, bara blask.   

Bilder

Recept

Filtrera