Käsespätzle

Ingredienser

Sydtysk husmanskost på hög nivå - både smakmässigt och kalorimässigt. Spätzle liknar pasta men görs på en tjockare smet som droppas i kokvattnet.

Sedan varvas spätzlen med fläsk och stekt lök och gratineras med en massa ost.

Receptet... Läs mer

60 min Pasta 2-3

Gör så här

1

Smeten:
Rör ihop ingredienserna och låt smeten vila en stund i kylen, precis som med pannkakssmet och liknande.

Stek under tiden fläsket och löken. Ge löken tid så att den långsamt karamelliseras och får gyllene färg.

Riv osten.

2

När fläsk och lök är klart och osten riven, börjar du med spätzlen. Ta fram en ugnsform. Värm ugnen till 200 grader.

Koka upp vatten med salt.

Testa först med några droppar. Anpassa smeten med mer öl (ev. vatten) om den är för tjock. Tillsätt mer mjöl om den är för lös.

Droppa sedan i smeten i omgångar så att du har koll på tiden och kan fiska upp dem med en hålslev när de är klara. Det tar bara 2-3 minuter (lite beroende på tjocklek), de brukar flyta upp till ytan.

Varva efterhand färdig spätzle med lök och fläsk i ugnsformen.

3

När allt är varvat, häll över grädden och riven ost. Om man vill och inte räds kalorier, kan man även klicka över lite kallt skivat smör.

Gratinera ca 15 minuter tills osten smält och färgen är fin.

Bilder

Recept

Filtrera