Oxfilé med inbakad potatis

Ingredienser

Oxfilé med baconstekt savoykål, smördegsinbakad potatis och senapsgrädde. Den här rätten är inte bara supergod utan även tjusig utan att vara svår att tillaga, tack vare mycket bra instruktioner. Rätten går att förbereda och sedan göra det sista vid servering.

Jag tar inte äran åt mig för detta utan rätten kommer från Mattias Larsson och hans... Läs mer

120 min Kött 4 port.

Gör så här

1

Kan förberedas:

Börja med potatisen och värm ugnen till 190 grader.

Skala och riv potatisen grovt, stek den mjuk i smör på låg temperatur och smaka av med salt. Låt potatisen svalna.

Ansa och skär svampen i mindre bitar och bryn den i olivolja för att sedan finhacka och tillsätta vitlöken. Låt svampblandningen svalna.

Rulla ut smördegen och lägg ut potatisen och svampen i ett jämnt lager. Rulla ihop smördegen som en rulltårta och lägg rullen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Vispa ägget lätt och pensla rullen.

Ugnsbaka sedan rullen i ca 40 min tills smördegen svällt och fått fin färg. Låt rullen svalna och skiva sedan upp den i åtta skivor.

Skär savoykålen i 2 cm bitar.

Strimla baconet.

Blanda ingredienserna till senapsgrädden.

2

Vid servering:

Vispa senapsgrädden lätt.

Salta och peppra köttet. Värm en stekpanna till högsta temperatur och sätt på ugnen till 150 grader.

Bryn köttet i olja och smör till fin färg och ugnsbaka det sedan i ca 10 min tills kärntemperaturen är 53 grader. Låt tournedosen vila på en skärbräda i ca 5 min innan servering.

Bryn potatisskivorna i olja till fin färg och ugnsbaka dem i ett par minuter under tiden köttet vilar.

Knaperstek bacon och tillsätt savoykålen tillsammans med ett par msk vatten. Låt det brässera några minuter tills kålen har ett lätt tuggmotstånd och vattnet kokat bort. Smaka av med salt.

Lägg upp baconkålen på fyra, gärna varma, tallrikar och lägg på potatisskivorna och tournedosen. Toppa till sist rätten med senapsgrädden.

Bilder

Recept

Filtrera