En piffad leverpastej med kantareller, bacon och lök för paté- pastejälskaren. Kanonbra sätt att använda rester - enkel leverpastej blir lyxig och extra god. Låt med fördel dra i kylen över natten.
Jag hade kantareller och aprikosmarmelad över efter några rätter till kräftskivan och funderade... Läs mer
Skär eller klipp baconet i småbitar. Finhacka lök och vitlök. Skölj/rengör svampen.
Stek baconet knaprigt. Ta upp och låt rinna av. Sänk värmen och stek lök- och vitlökshacket i baconfettet.
Ta upp och blanda med bacon.
Rengör stekpannan och låt svampen svettas en stund på medelvärme utan fett i pannan. Sug upp vätskan ett par gånger med tång och hushållspapper. När den mesta vätskan släppt höj värmen rejält, salta och peppra lite och klicka i smör. Bryn snabbt svamparna gyllene. Ta upp och låt svalna.
Blanda pastejen med grädde till en slät kräm, börja med en halv deciliter och fortsätt till mjuk konsistens. Blanda i aprikosmarmeladen (finhacka ev större bitar aprikos). Blanda i lökhacket.
Finhacka persiljan och blanda i. Smaka av med kantarellfond och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.
Hacka svampen i mindre bitar. Vänd ner bitarna i pastejen.
Lägg upp i en skål eller på ett fat du sedan vill servera i. Snygga till ytan. Låt dra i kylen under plast, gärna över natten.
Servering: Lägg fram servetter. Pynta pastejen med lite klippt persilja och eventuellt med kantareller. Sätt en smörkniv i och servera rostat ljust bröd till, typ baguette eller brioche.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!