Kringlor, pretzel eller bretzel - samma sak. Alltför många tror att det är svårt och bökigt att baka kringlor för att vi använder lut. Det enda är att skydda händer och ögon under ett moment. Våga prova och jag lovar att du bakar kringlor om och om igen, svårt är det inte.
Det viktigaste med att baka kringlor är att ordentligt skydda händer med handskar och ögon med... Läs mer
Värm ugnen till 220 grader (jag har varmluftsugn).
Blanda alla ingredienser till degen.
Knåda tills den blir smidig och låt sedan vila 10 minuter.
Dela degen i bitar, 80 gram styck. Det blir 12 kringlor.
Rulla ut degbitarna till långa korvar och forma en kringla.
Lägg att jäsa under duk på två plåtar i 30 minuter.
Lutblandning:
OBS! Tänk på att använda handskar och skyddsglasögon när du hanterar kaustiksodan samt lagen.
Häll kaustiksoda i en rostfri bunke. Häll försiktigt på kokande vatten och låt svalna.
Plocka kringlorna en åt gången från plåtarna och doppa de jästa bröden i lagen. Lägg tillbaka dem på plåtarna. Använd handskar och skyddsglasögon.
Strö över kvarnsalt/grovsalt. Jäs i 30 minuter.
Snitta ytan lätt (flera små snitt) med en skarp kniv. Använd handskar.
Snitten ger det karakteristiska utseendet med ljusa delar i den mörka ytan. Luten ger den mörka färgen.
Grädda ca 10-12 minuter.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!