Smakrik, underbar tomatpesto eller tomatröra - att ätas som den är eller använda i en mängd olika rätter.
Tomatpesto eller röd pesto som den också kallas, var otroligt populärt ett tag men har sedan hamnat... Läs mer
Hacka vitlöken. Halvera tomaterna. Grovriv parmesanosten (60-90 g). Skär av översta halvan av basilikan. Skär bort väggarna på chilin (frivillig ingrediens) om du vill minska hettan. Dela även chilin i bitar. Att dela ingredienserna underlättar att de snabbare fördelas jämnt. Lägg först basilkan, löken och tomaterna i mixern och kör till en massa. Lägg i parmesan, kör lite till (somliga finriver osten och rör i den istället för att mixa - välj själv).
Smaka av. Ibland tar jag ytterligare 0.5 dl ost i, ibland en hel chili. Parmesan är ganska salt men det kan behövas en extra gnutta. Häll upp röran i en större skål.
Tillsätt olivoljan under omrörning. Låt röran vila, helst några timmar och smaka av en gång till före servering när smakerna mognat.
Ska peston sparas så häll den i en ren glasburk och förvara i kylen. Med god hygien och om röran är täckt med olja håller den ca 1-2 veckor.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!