Ugnsbakad bananlök med ädelost

Ingredienser

En vegetarisk tapa, tillbehör eller smårätt med bananlök penslad med sötsyrlig glaze, toppad med ädelost och hasselnötter. Perfekt till ett glas torr sherry.

I tider då vegomaten får ett större utrymme på våra matbord tycker jag att till exempel lök är... Läs mer

45 min Vegetarisk 6 port.

Gör så här

1
Sätt ugn på 175 grader. Dela lökarna på längden och dra av skalet. Salta och sockra snittytan lätt. Hetta upp olja i en panna på medelvärme. Bryn lökens yta i ett par minuter. Denna lilla manöver ger en kryddigare och mustigare smak.
2
Lägg löken i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Lägg på lock eller ugnsfolie och ställ in i ugnen (den behöver inte ha kommit upp i värme). Baka tills löken mjuknat, cirka 30 minuter beroende på lökens tjocklek.
3
Blanda ingredienserna till glazen och pensla på den. Fortsätt att baka löken tills ytan är lite brunbubblig, cirka 10 minuter. Mortla lätt eller hacka hasselnötterna och strö över dem, baka det hela i ytterligare 5 minuter. Strö över ädelost och servera.

Bilder

Recept

Filtrera