En vegetarisk tapa, tillbehör eller smårätt med bananlök penslad med sötsyrlig glaze, toppad med ädelost och hasselnötter. Perfekt till ett glas torr sherry.
I tider då vegomaten får ett större utrymme på våra matbord tycker jag att till exempel lök är... Läs mer
I tider då vegomaten får ett större utrymme på våra matbord tycker jag att till exempel lök är en fantastisk råvara att jobba med och är väldigt gott. Det finns många sorter att välja mellan – vit, gul, röd, liten, stor, avlång eller rund. Lök ingår i många rätter och är en viktig bas men ibland kan den med bravur spela huvudrollen.
Här kommer alltså ytterligare ett bra recept i raden av gott-med-lök, den här gången med bananlök. Tidigare har jag gjort varma mackor med rödlök, också med ädelost.
Receptet hittade jag i matmagasinet Äkta mat. Jag gjorde rätten som en förrätt och serverade en torr sherry till, La Guita Manzanilla. Smakade perfekt. Löken fungerar även bra som tillbehör till köttbiten.
Glazen sätter verkligen piff på det hela och lilla rätten har allt vi gillar – salt och fett till sött och syrligt och sedan lite crunch från nötterna. Vill du variera smakerna kan du ersätta nyponmarmeladen med fikonmarmelad spetsad med lite balsamvinäger, fänkålsfrön och rosmarin.
Läs mindre