Engelsk fruktkaka

Ingredienser

Fruktkaka är inte min grej men många älskar det och jag får erkänna att den här som är indränkt i Västindiens dyraste rom faktiskt är god, till och med för en som jag med enormt avog inställning till bröd med frukt i.

160 min Baka 12 port.

Gör så här

1

Värm ugnen till 150 grader. Hacka frukten, bären, nötterna och chokladen till fyllningen grovt och blanda med det rivna apelsinskalet och mjölet.

2

Vispa socker och smör fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig vispning, gärna med elvisp. Blanda ner 1 dl rom. Blanda mjölet med bakpulver och tillsätt det i äggsmeten. Rör till sist ner fyllningen i smeten.

3

Klicka smeten i en bakform, 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Jämna till ytan.

4

Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen i ca 2 tim. Täck med aluminiumfolie mot slutet om kakan ser ut att få för mycket färg. Den får gärna vara fuktig i mitten när den tas ut.

5

Nagga kakan med en gaffel och skeda över 2 dl rom. Täck med plastfolie och låt kakan stå till sig i ett dygn i rumstemperatur. Kakan håller sig i upp till 14 dagar i kylen.

Bilder

Recept

Filtrera