Hjortstek med hasselbackspotatis

Ingredienser

Mitt tidigaste matminne är nog när farmor lagade söndagsstek i järngryta. Jag minns hur hon band upp köttet, brynte det och slog i vatten i grytan för att ta vara på skyn. En sådan sky blir oslagbar såsgrund.

190 min Vilt 6 port.

Gör så här

1

Bind upp steken med hushållssnöre och gnid in den med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en stekgryta.

2

Skala och dela morot och lök. Skala och skär rotsellerin i grova bitar. Lägg alltsammans i grytan. Tillsätt timjan, lagerblad, enbär, rödvin och vatten. Vispa ner tomatpurén. Låt sjuda på svag värme under lock i ca 2 timmar.

3

Hasselbackspotatis: Värm under tiden ugnen till 225°C. Skala och skiva potatisarna men inte helt igenom. Lägg dem med den skårade sidan upp i en ugnsform. Pensla på smör, salta och strö över ströbröd. Stek mitt i ugnen i ca 50 minuter.

4

Sila av skyn från steken. Häll den i en kastrull och koka ihop tills 5 dl återstår. Tillsätt grädden och låt koka i ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och lite gelé. Red eventuellt av såsen med ljust redningsmjöl.

5

Servera steken med såsen, hasselbackspotatisen och kokt brysselkål.

Bilder

Recept

Filtrera