Mitt tidigaste matminne är nog när farmor lagade söndagsstek i järngryta. Jag minns hur hon band upp köttet, brynte det och slog i vatten i grytan för att ta vara på skyn. En sådan sky blir oslagbar såsgrund.
Bind upp steken med hushållssnöre och gnid in den med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en stekgryta.
Skala och dela morot och lök. Skala och skär rotsellerin i grova bitar. Lägg alltsammans i grytan. Tillsätt timjan, lagerblad, enbär, rödvin och vatten. Vispa ner tomatpurén. Låt sjuda på svag värme under lock i ca 2 timmar.
Hasselbackspotatis: Värm under tiden ugnen till 225°C. Skala och skiva potatisarna men inte helt igenom. Lägg dem med den skårade sidan upp i en ugnsform. Pensla på smör, salta och strö över ströbröd. Stek mitt i ugnen i ca 50 minuter.
Sila av skyn från steken. Häll den i en kastrull och koka ihop tills 5 dl återstår. Tillsätt grädden och låt koka i ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och lite gelé. Red eventuellt av såsen med ljust redningsmjöl.
Servera steken med såsen, hasselbackspotatisen och kokt brysselkål.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!