Jordgubbstarteletter

Ingredienser

Efter en mättande förrätt och två tunga varmrätter på en skördefest i Frankrike serverades vi dessa delikata tarteletter. De var himmelska, även om jag gillar hallon bättre.

Dryckestips:
KLASSISK KOMBINATION
Ett glas champagne är en dröm till denna dessert. Louis... Läs mer

60 min Dessert 8 port.

Gör så här

1

Blanda mjöl, socker och smör i en matberedare, eller nyp snabbt ihop för hand. Tillsätt äggulan och mixa igen till en deg. Tryck ut degen i åtta tarteletteformar av metall, 10 cm i diameter, eller tolv muffinsformar av aluminium. Låt stå kallt i minst 30 minuter.

2

Värm ugnen till 225°. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna och ta sedan ur mördegsskalen från formarna och lägg dem i pappersformar.

3

Dela vaniljstången på längden och skrapa ut vaniljfröna. Vispa samman ägg, 1 dl grädde, strösocker och maizena i en kastrull. Tillsätt vaniljstång och frön och låt sjuda under vispning tills krämen tjocknar, den ska inte koka. Låt krämen svalna och ta upp vaniljstången.

4

Vispa grädden och blanda den med vaniljkrämen och rivet limeskal. Dela jordgubbarna. Smält marmeladen med vatten i en kastrull på svag värme och vispa den slät.
Fyll mördegsskalen med vaniljgrädde, lägg på jordgubbar och pensla med aprikosmarmelad eller gelé.

Bilder

Recept

Filtrera