Kalvsylta, rödbetor och kokt potatis åt man förr året runt, inte bara till jul. Jag skulle gärna se att den rätten kom tillbaka på restaurangernas lunchmenyer igen.
Dela eventuellt bogen, skölj kalvläggen och knäck benen om det behövs. Skala och skiva löken.
Lägg köttet i en gryta, häll i vattnet och låt det koka upp. Skumma. Tillsätt löken, saltet och kryddorna och låt köttet koka under lock tills det lossnar från benet. Det tar 1.5-2 timmar.
Ta upp köttet. Sila och spara buljongen. Låt köttet svalna och plocka av det från benen. Lägg tillbaka benen och buljongen i grytan och koka ihop tills 1 liter buljong med mustig smak återstår. Ta upp benen ut grytan.
Skär den finaste bitarna av köttet i tärningar. Mal resten av köttet i köttkvarn eller finhacka det. Lägg ner köttet i buljongen och låt syltan koka upp. Smaka av med ättisksprit.
Häll upp syltan i en kransform som rymmer 2 liter. Låt svalna och ställ formen i kylen för att stelna till nästa dag. Servera med inlagda rödbetor.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!