Kroppkakor

Ingredienser

En skvätt grädde utöver det skirade smöret och lingonsylten som man brukar ha som tillbehör är gott till kroppkakorna. Det ger ytterligare en smakdimension.

70 min Fläsk 4 port.

Gör så här

1

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen väl. Pressa den och låt kallna.

2

Skär fläsket till fyllningen i små tärningar. Skala och finhacka löken. Stek fläsk och lök tillsammans, eventuellt i lite smör. Tillsätt kryddpeppar och låt kallna.

3

Blanda uppvispat ägg, vetemjöl och salt med den pressade potatisen. Arbeta snabbt ihop till en deg och forma den på mjölad bänk till en lång rulle.

4

Skär rullen i tolv bitar och gör en fördjupning i varje bit. Fyll hålet med fläsk och rulla ihop till en jämn bulle. Var noga med att fyllningen inte sticker ut.

5

Koka upp vatten och salt (0.5 msk/liter vatten) i en stor kastrull. Lägg i några kroppkakor åt gången och koka dem i ca 10 minuter, eller tills de flyter upp och i ytterligare 5 minuter. Ta upp dem med en hålslev.

6

Servera kroppkakorna med kallt eller smält smör samt rårörda lingon.

Bilder

Recept

Filtrera