Den här lammrätten med en krämig potatisgratäng och ett gott rödvin gör livet värt att leva!
Värm ugnen till 175°C.
Gör 5-7 ca 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in steken i salt och peppar, örter och eventuellt citron. Bryn den i smör och se till att den får färg på alla sidor.
Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn. Stek tills termometern visar 62-65 grader, 60-80 minuter. Lamm får gärna vara rosa inuti. Ös lammsteken med skyn under stekningen.
Förbered potatisgratäng under tidensom lammsteken är i ugnen. Skala och skär potatisen i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i gräddmjölken, 5-10 minuter. Skala och hacka löken och skölj och hacka purjolöken. Blanda med potatisen, pressa ner vitlöken och salta och peppra.
Ta ut lammsteken ur ugnen och låt köttet vila.
Höj värmen i ugnen till 200°C.
Häll potatisblandningen i en smord ugnsform och grädda gratängen i 30-40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.
Servera lammsteken med potatisgratäng och kokta haricots verts.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!