Morbergs plankstek med grillade tomater

Ingredienser

Plankstek är en riktig restaurangklassiker med retrokänsla. Det ska vara duchessepotatis och kött av riktigt god kvalitet som serveras med fyllda tomater, baconlindade haricots verts och hemslagen bearnaisesås.

80 min Kött 4 port.

Gör så här

1

Skala och koka potatisen.

2

Torka av biffarna så att de är torra. Salta och peppra på båda sidor. Banka lätt på varje biff så att de blir jämntjocka. Skär bort eventuella senor.

3

Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och stek biffarna i 1-3 minuter på varje sida. Köttet ska helst vara lite rött i mitten.

4

Sätt ugnen på grillvärme. Lägg in en planka för att ”bränna av” den innan du lägger på alla godsaker. Låt plankan svalna.

5

Skär under tiden bort toppen på tomaterna och gröp ur dem med en sked. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke och smaka av med salt och peppar. Fyll tomaterna med smeten.

6

Linda baconskivorna runt några knippen haricots verts.

7

Pressa potatisen i en potatispress ner i en bunke. Häll i äggulorna, grädden och oljan. Lägg ner smöret och rör om. Smaka av med salt och peppar.

8

Lägg moset i en spritspåse och spritsa en sarg runt plankan. Lägg på köttet, tomaterna och de baconlindade bönorna.

9

Sätt tillbaka plankan i ugnen och grilla tills duchessepotatisen har fått en gyllengul färg. Servera med bearnaisesåsen.

10

Bearnaisesås:
Skira smöret på svag värme i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan men håll smöret varmt.
Finhacka schalottenlök och lägg hacket i en kastrull tillsammans med 1 kvist dragon (eller dragon i vinäger på burk), vitpepparkorn, vinäger och vatten. Låt koka ihop tills ungefär hälften återstår.
Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner äggulor och vispa tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning. Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.

Bilder

Recept

Filtrera