Oxfilé Provençale

Ingredienser

Trots namnet är Oxfilé Provençale faktiskt en helsvensk rätt. Denna rätt tog sin form på 1930-talet av köksmästare Julius Carlsson på klassiska restaurangen Cecil som då låg på Biblioteksgatan 5 i Stockholm.

Praktisk bjudrätt då den går att förbereda helt och hållet och bara värmas upp när gästerna... Läs mer

60 min Kött 4 port.

Gör så här

1

Börja med att pressa, alternativt mortla vitlöksklyftorna för vitlökssmöret.

2

Blanda ihop smör, vitlök, några droppar pressad citron, hackad persilja, salt och nymalen peppar.

3

Smaka av och tillsätt mer vitlök om så önskas.

4

Sätt ugnen på 200 grader eller tänd grillen.

5

Skala och skiva potatisen i cirka 5 millimeter tjocka skivor.

6

Skölj skivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper.

7

Stek potatisskivorna i omgångar i olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg och är nästan genomstekta.

8

Salta och peppra oxfilén rikligt runt om.

9

Bryn i en panna runt om.

10

Stek sedan oxfilén i mitten av ugnen tills den tjocka delen når 62-65 grader för rosa färgat kött. Eller grilla den hel på grillen till samma temperatur.

11

Låt köttet vila i 15 minuter i folie innan det skärs upp.

12

Lägg potatisen i en långpanna och låt stå i ugnen i 10 minuter tills skivorna är mjuka och varma.

13

Skär upp köttet i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg på potatisbädden.

14

Klicka på vitlökssmöret över och låt det smälta något. Behövs det extra värme tag hjälp av en gasbrännare eller gratinera snabbt i ugnen.

15

Strö över persiljan och servera – gärna tillsammans med grillade tomater och nyskördade, vackra grönsaker.

Bilder

Recept

Filtrera