Mapo Tofu, den koppärriga kärringens bönost, är en av de mest kända sichuanska rätterna. Här i vegatarisk tappning.
Sichuan är en provins i västra Kina. Vi kanske mest kopplar Sichuan med den goda kryddan Sichuanpeppar... Läs mer
Börja med att koka upp en kastrull med vatten & tillsätt lite salt; stäng av plattan när vattnet kokar & lägg i tofun. Det ska ligga i vattnet i ca 15 minuter. Låt de sen ligga i en sil för att rinna av.
Hacka portabello i små bitar så att det ser ut som en färs.
Medan tofun ligger i uppkokt vatten, riv vitlök, ingefära & hacka chili. Hetta upp lite olja i en wokpanna eller liknande på mediumvärme. Lägg i röd chili som är finhackad, svarta bönor & chilipastan, rör hela tiden i ca 1 minut.
Tillsätt vitlök & ingefära blanda runt ordentligt. Fortsätt med den hackade portabellon, tamari, sesamolja & sichauanpeppar och rör runt. Häll i ca 2,5 dl varm grönsaksbuljong & låt det hela koka i några minuter.
Nästa steg: tillsätt tofu som ska röras runt i pannan med försiktighet, skaka gärna runt pannan så tofun blandas med såsen.
Blanda majstärkelse med vatten och rör ner den försiktigt, låt såsen tjockna under några minuter. Häll eventuellt i lite mer grönsaksbuljong om det behövs.
När det är klart så flytta över allt till ett serveringsfat, toppa med salladslök & koriander.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!